ZIDOVI I KROV

ZIDOVI

Trajnost konstrukcije

Visoka čvrstoća CLT ploča obezbeđuje značajnu sigurnost i zidne elemente koji se mogu proširivati. Strukturalne mogućnosti gradnje unakrsno laminiranim drvenim pločama slične su onima od betona i mogu se koristiti u slične svrhe.

 

Jednostavan metod gradnje

CLT sistemi su deo MMC tehnologije zbog jednostavnog i brzog postupka gradnje. Ploče su uglavnom opremljene samourezujućim šrafovima izrađenim od drvenih i čeličnih nosača, što znatno ubrzava postupak u poređenju s tradicionalnim građevinskim materijalima. Zbog relativno pozitivnih tolerancija fabrički izrađenih ploča, zaptivanje, odnosno vazdušna nepropustljivost između spojeva može se postići prethodno komprimovanom penom i / ili specijalnom trakom koja se lepi preko spoljašnjih spojeva. 

Pošto su lepljene, laminirane ploče brzo obezbeđuju suv materijal otporan na spoljašnje uslove bez privremenih podupirača. To osigurava spoljašnji zaštitni sloj koji deluje kao ljuska koja brzo može postati vodootporna.

Manja težina ukupne konstrukcije omogućuje ekonomičniji dizajn temelja.

Konstrukcija panela CLT je 6x lakša od betonske konstrukcije sa istom nosivošću.

Precizno CNC rezanje ploča omogućuje visok stepen tačnosti.

Jedan od osnovnih materijala u našem procesu gradnje je sibirski ariš. Ovo posebno drvo volimo zbog njegove estetske lepote, trajnosti i dugovečnosti. Ono nije samo predivno za gledanje – koristimo ga jer je održiv resurs – s godišnjim rastom koji znatno premašuje godišnju stopu seče.

Pored toga, u našem građevinskom sistemu koristimo lagane, ali izuzetno čvrste aluminijumske okvire, zajedno s pločama od lepljenog laminiranog drveta koje su vrlo efikasne i izuzetno trajne.

FASADNI ZID

1 – CLT ploča (lepljeno laminirano drvo) 100 mm
2 – Parna brana 0.2mm
3 – Horizontalna potkonstrukcija 200 x 80 mm
4 – Mineralna vuna200 mm
5 – Paropropusna folija 0,2 mm
6 – Vertikalna potkonstrukcija 30 x 50 mm
7 – Sloj ventilacionog vazduha 30mm
8 – Drveni panel ‘Sibirski ariš’ 28 x90 mm

U = 0,170 W/m2K
Rt = 5,891 m2K/W

KROV

1 – Krovni pokrivač
2 – Paropropusna folija 0.2 mm
3 – Ploča od orijentisanog iverja 20 mm
4 – Potkonstrukcija 30×50 mm
5 – Ploča od orijentisanog iverja 20 mm
6 – Konstrukcija 200 mm
7 – Mineralna vuna 200 mm
8 – Parna brana 2 mm
9 – Mineralna vuna 100 mm
10 – Potkonstrukcija
11 – Gips-karton ploča

U= 0,138 W/m2K
Rt = 7,264 m2 K/W

ZELENI KROV

Naš zeleni krov (opciono) nije samo estetski ugodjaj za oči – kao sredina za gajenje biljaka, on upija kišnicu, obezbeđuje izolaciju, stvara životno stanište i pomaže u borbi protiv “Heat Island” efekta.